Isäni Vexi

Topi Salmi, Tommi E. Virtanen
Tammi, 2023

Sanoittajalegenda poikansa silmin.

Isäni Vexi on kirja isästä, Vexi Salmesta. Kertojana on sanoittajalegendan poika Topi Salmi. Kirja on tarina kipeästäkin isäsuhteesta, jossa kollegiaalinen yhteistyö vaihtelee lapsuuden pettymyksen tunteisiin.

Topi Salmen syntymä ajoittuu Vexin uran alun kiihkeisiin menestysvuosiin. Taiteilijaelämä Irwinin kanssa teki myös hittisanoittajasta koko kansan julkkiksen. Se heijastui Salmien kotielämäänkin, Vexi oli paljon poissa arjesta ja liitto päättyi avioeroon. Topi jäi asumaan äitinsä luo ja suhde isään etääntyi. Vaikea aika jätti pysyvät jälkensä Topiin, joka kuitenkin seurasi isäänsä musiikkialalle ainoana lapsista. Kun Vexi otti poikansa töihin levy-yhtiöönsä, tarjoutui isän ja pojan väliseen suhteeseen yllättäen uusi alku. Vuosia myöhemmin, kun Topista oli isänsä jalanjälkiä seuraten kasvanut levy-yhtiönsä kautta täysiverinen ammattilainen, rakentui suhde jo eri pohjalle. Vexin loppuvuosina keskustelijoina olivat tasavertaiset miehet ja kollegat.

Topi Salmi kertoo kirjassaan myös, millaiselta Vexin elämä näytti pikku pojan silmin. Irwinin lauluissa ironiaksi ja parodiaksi tarkoitettu rentturomantiikka muuttui todellisuudeksi välillä myös Vexin arjessa. Toisaalta Vexi osasi halutessaan olla myös hyvä perheenisä, joka oli keskusteleva ja läsnä – silloin kun oli läsnä.

Topi Salmi (s. 1972) on isänsä polkuja kulkeva sanoittaja ja musiikkialan yrittäjä. Hän pyörittää alalla arvostusta nauttivaa levy-yhtiö Emsalö Musicia ja on julkaissut pari sataa levyä. Julkaistuja sanoituksia on muutama sata niitäkin – hyvin isänsä näköinen ura siis.

Tommi E. Virtanen on journalisti, joka on tunnettu musiikkiaiheisista dokumenteistaan ja tietokirjoistaan.

29,90 €