Vuosalmen sotavangit

Kristian Kosonen
Bazar, 2023

Eloonjäämistaistelu vihollislinjojen takana

Kristian Kosonen kuvaa sotaa uudesta näkökulmasta Vuosalmen sotavangit -romaanissaan, jossa vankileireillä riutuvat suomalaissotilaat käyvät taistelua henkäys kerrallaan, pysymällä elossa

Kesällä 1944 alikersantti Peitsaro painautuu istumaan selkä juoksuhaudan penkkaa vasten ja sulkee silmänsä kasvoillaan kärsivä ilme.
 
Vihollishyökkäykset on saatu väsymättömin ponnisteluin torjuttua, mutta nyt Äyräpään puolustuslinja murtuu. Silmittömän kaaoksen keskellä kersantti Ylä-Huikku ottaa nimettömästään sormuksen ja pyytää Peitsaroa toimittamaan sen vaimolleen sodan loputtua.

Puna-armeijan vangiksi jäänyt haavoittunut Peitsaro laahustaa runnellun mieslauman mukana kohti tuntematonta. Helvetillisen vankeuden aikana Peitsaro ei unohda aseveljensä viimeistä toivetta. Se muistuttaa kauas jääneestä kodista ja lupauksesta, jonka Peitsaro aikoo pitää.

Kristian "Kille" Kosonen (s. 1972) on helsinkiläinen kirjailija ja liikuntahallin tiimiesimies. Kosonen on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten sotaromaanikirjailijoiden joukossa, ja hänet tunnetaan sotilaiden elämää intensiivisen läheltä kuvaavana kertojana.

Syyskuussa 2023 ilmestynyt Vuosalmen sotavangit on Kososen seitsemäs sotaromaani, ja hän on saanut siihen aineksia oman isoisänsä sotakokemuksista. Kososelta on aiemmin julkaistu teokset Taistelu Vasikkasaaresta, Petäjäsaaren jäinen helvetti, Isku Tornioon, Viipurin menetys, Verinen tie Tyrjään ja Summan teräsmyrsky.

Kososen vapaa-aika kuluu usein urheilun parissa. Monipuolinen liikkuja voitti aktiiviurallaan useita painin SM-mitaleja ja on edelleen tuttu näky kamppailu-urheilutapahtumissa. Kolmen nuoren tyttären isä harrastaa myös lukemista ja historiaa.

26,90 €